socialbasics

Samenwerken en communiceren in het licht van Evolutie.

Een beetje biologie en ecologie

Alle leven bestaat per definitie uit het gebruik maken van de mogelijkheid om energiebronnen in de omgeving waar te nemen en dan die waarneming door te geven naar een motorisch systeem dat de energiebron gaat gebruiken. Er moet een doorverbinding zijn van waarnemen naar de motorische mogelijkheden de energie tot zich te nemen. Daar komt dan bij dat het meeste dierlijke leven motorisch is uitgerust met een vermogen zich te verplaatsen om elders naar voedsel uit te zien als het voedsel nodig heeft. De bioloog Uxhull wees op die kringloop tussen een Merknetz en een Wirknetz.

Het Merknetz is het zintuiglijk systeem dat voedsel waarneemt. Het zet het Wirknetz, het motorisch systeem, aan tot het daadwerkelijke tot zich nemen van energierijke materie of tot zich verplaatsen om elders verder zoeken. Het is deze eenvoudige kringloop tussen waarnemen en bewegen die in de loop van een evolutie proces verder wordt uitgebouwd.

Wat hier volgt is een voorstel hoe dat uitbouwen tot een complex systeem langs een logisch proces in een reeks leerprocessen kon plaatsvinden. Laten we het leren noemen omdat er steeds moest worden vastgelegd in welke vorm die kringloop het beste energie voordeel opleverde. Dat vastleggen in een opslagsysteem noemen we het brein. Daar kan al het succesvolle samenwerking tussen waarnemen en motorisch reageren worden onthouden en voortaan vandaar uit worden aangestuurd. In de vele specifieke omgevingen op aarde, elk met eigen energiedragers, gaan zich gespecialiseerde soorten ontwikkelen. // hier nog toevoegen dat een kringloop het mechanisme is dat voor variatie zorgt? En de voedselpiramide?

 

Samenwerken

Een veel verder gaande ontwikkeling moet samenwerken zijn geweest. Dat sommige soorten dieren hebben leren samenwerken kun je ook verklaren uit het mechanisme dat ze daarmee per individu meer energie/voedsel kunnen verkrijgen dan diersoorten die solitair uit hun omgeving putten. Hoe hebben dieren leren samenwerken? En hoe hebben mensen dat verder leren ontwikkelen?

Een aantal fases