socialbasics

Hoe een samenleving ontstaat uit samenwerken

Deze tekst "sociaal kader" is nog vanuit het perspectief gesprek geschreven. Introduceer hier langs welke weg een sociaal kader zich ontvouwt. En anticipeer al op het laatste document van deze reeks, nl hoe het sociaal kader weer dichtklapt, wat het voor het gesprek zo moeilijk maakt. Het menu gaat dus 8 + 2 documenten bevatten.

Alternatief begin (als menu niet "samenleving" maar "afspraken" is.) In dat geval zou de tekst als volgt moeten beginnen. Afspraken worden altijd gemaakt in een sociaal kader en het gesprek dat er toe moet leiden wordt altijd door dat kader gekleurd, beinvloed, en zijn soms zelfs gericht op het veranderen ervan. Deel III heet immers "intenties"  en niet "psychologie".

In het vorige Cpt heb ik laten zien dat elk uitwisselingsgesprek - vaak onverwachts - kan uitmonden in het vaststellen dat er mogelijkheden zijn om iets gezamenlijk aan te pakken. Wie besluit tot samenwerken brengt soms een proces op gang met een paar verrassende en onontkoombare wendingen. Als men dan begrijpt waar en hoe die merkwaardige consequenties optreden, kan zich instellen op het geleidelijke veranderen van de inhoud van afspraken en de samenwerking alsnog tot een goed einde brengen.

De meeste gesprekken vinden plaats tijdens reeds begonnen samenwerking, omdat omstandigheden veranderen of omdat men verbeteringen denkt te kunnen aanbrengen. Men is dan al midden in een proces verwikkeld dat een voorgeschiedenis heeft en dat inmiddels al vele kanten heeft. Het zal dan lastig zijn om van elkaar te weten wat nu precies het onderwerp van gesprek moet zijn.

Wat ik in onder deze kop verder wil laten zien is hoe vrijwillig samenwerken zich onomkoombaar kan ontwikkelen in samenleven met een veel dwingender karakter. Om daar een goede voorstelling van te krijgen heb ik al de verschillende logisch uit elkaar voorvloeiende stappen een voor een uitgeschreven.

// link hier naar doc1 om het menu van level2 te bekijken. // straks vervangen door een link die in de tekst is opgenomen.

 Link >> Hier ter introductie een konkreet voorbeeld laten zien welke stappen je zet op het pad van een eerste afspraak tussen verliefden op de weg naar een huwelijksbelofte?