6. Aansprakelijkheid en rechtvaardiging

Is deze fase apart nodig? JA >Vermengen in een ding, maar rechtvaardigen is pas echt voor publiek.

Niet alle buitenstaanders zullen willen mee doen. Sommigen kunnen toekijken, zich zelfs mogelijk bedreigd voelen. De samenwerkende groep zal zich als groep tegenover hen moeten rechtvaardigen. Hoe de overschotten worden aangewend kan een zorg zijn. Welke bronnen ervoor geclaimd worden wordt een publiek belang. Zelfs in het publiek kan een vorm van samenwerken, van organisatie nodig zijn; men wil bijvoorbeeld op de hoogte blijven. Het samenwerkingsverband moet zich verantwoorden. Dit gaat verder dan afspraken maken met wie er voordeel bij heeft. Het samenwerkingsverband moet zich legitimeren. Soms moet een deel van het voordeel van samenwerken worden uitgedeeld in het publiek. Dat leidt ook binnen de samenwerkende groep tot nieuwe discussies, vaak het herzien van eerdere afspraken. Er is ruimte voor een nieuw soort tussenpersonen, boodschappers, media, woordvoerders.

Nog meer tekst richting rechtvaardigen? JA. 
Het begin van een publiek domein
:  Overleg over afspraken die niet binnen en tussen groepen gevoerd wordt. maar waar enz  Nog doordenken hoe dit in het geheel past en het hier al moet worden geschreven.

Kwesties als beveiliging van handelsstromen, sancties op niet nakomen van kontraktuele verplichtingen, verdediging van ... waarschijnlijk kom je hier te vroeg mee.