Betrokken raken in de samenleving

A. Het probleem in deze ontwikkelingsfase.

Wanneer men voldoende bekend is met de procedures en verklaringen binnen een samenleving breekt het spannende moment aan dat men zich met sommige procedures en verklaringen gaat vereenzelvigen. Men heeft met allerlei gedrag en inzicht kennis gemaakt, allerlei ideeen overgenomen en uitgeprobeerd, er valt veel te kiezen, maar het moet allemaal passen bij de eigen mogelijkheden.

Het accent ligt verder op sociale groei, vanaf hier gaat men zijn weg vinden in en gaat men op in de samenleving.

B. Het dilemma

Men moet kiezen hoe men gaat deelnemen aan de samenleving. Soms ligt de keus voor de hand en stapt men "in een gespreid bedje". soms gaat het gepaard met grote onrust en angst om te kiezen voor welke verplichtingen men op zich kan nemen, en soms kan men de keus langdurig voor zich uitschuiven, Met wie ga je samenwerken, met welke organisatie en instelling wil je je vereenzelvigen, in welke institutionele context  wil je leven.

C. Het resultaat, een vaardigheid.

Je vereenzelvigen is jezelf vastleggen, maar het is ook een moment waarop vrijheid ontstaat.  Het begrip identiteit is alleen paradoxaal te definieren: Je neemt de vrijheid om je bij bepaalde onvrijheid thuis te voelen. Je hebt genoeg vrijheid verworven om jezelf te binden.

D.  Bijbehorende gevoelens.

positief: het genoegen te ervaren dat je een bijdrage levert en iemand te zijn. Veiligheid zoeken door je aan te sluiten

negatief: vrees jezelf te verliezen of niets voor te stellen. Zinloos, verloren, vervreemd, weinig voorstellen, er niet bijhoren.

 E. Inzet.